Как да възпитаме перфектни деца? /физическо възпитание

Занимания от първия ден на първия месец

Привикнахме, бащите да присъстват на раждането на детето. Това е много щадящо за майката, намалява стреса на бебето, дошло в нашия свят. Таткото, обаче не бива да се шокира, че бебето не е това, което е очаквал. Първите секунди това е синкаво сбръчкано същество, при това мокро и покрито с някаква смазка. Не бива да нервничите. Това много бързо ще се промени. А вие още по-бързо ще свикнетe, особено ако от първите часове на бебето се занимавате с него. Тук ще стане дума за рефлексите – с какви умения се ражда вашето бебе.  

ХВАТАТЕЛЕН рефлекс. Подавате пръст на бебето, то го хваща и леко увисва във въздуха на ръката ви.

Ако се страхувате веднага  да го повдигате и се страхувате, че може да падне, опитайте многократно да подавате пръст на лежащото бебе и да го придърпвате. Много скоро ще усетите, че пръстите на бебето се отпускат не изведнъж, а постепенно и то първо на едната, по-силната ръка. Не се страхувайте от падане, ако упражненията ги правите над креватчето или дивана. Избягвайте резки натоварвания, но ако още първия ден направите пет-шест движения,  то скоро ще усетите прогрес. Едно занимание може да трае няколко минути. Ето как може да се направи: Бебето лежи по гръб, и започвате лек масаж – на прасците, бедрата, китките, плещите. Можете просто да свивате коленете и бедрата по петдесет-сто  пъти, десетина пъти да притискате коленете към корема, после да преминете към ръцете. Сложете бебето по корем и масажирайте гърба и плещите – то ще се затопли. Всички упражнения трябва да се правят или удобно седнали в кресло и държейки бебето на колене или на голям креват. Бебето може и да е разсъблечено – ако упражненията са интензивни, няма да му е студено.  

ХОДЕЩИЯТ рефлекс. Група американски майки направиха един експеримент преди десетина години за съхранение на този рефлекс. Всичките им деца проходиха на шест месеца.

НЕ ТРЯБВА ДА НАТОВАРВАТЕ ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ. Дръжте бебето под мишниците и го оставете да мърда с крака по пода или масата. Рефлекса се е появил през последните месеци на вътрешно утробното развитие, когато с леките удари по стените на матката помагат на бебето да заеме по-удобно положение. Рефлексът е слабичък, но е полезно да се поддържа докато бебето само се изправи около креватчето си /около пет месеца/. „Ходенето“ по масата чудесно завършва масажа на ходилата. После хванете детето и имитирайте скокове на два крака – повдигате и отпускате, като леко удряте петичките по масата. Децата изпитват удоволствие от това упражнение, можете да го повтаряте десетки пъти.  Натоварването за бебето е малка, а татковците могат да бъдат убедени, че по този начин тренират своите мускули. Това упражнение е полезно за прасците но трябва да се съчетава с масаж на коленете. Във всички случаи е добре да бъде намерено упражнение, което е любимо за бебето и което да можете да правите многократно. Съществено е броят на повторения на упражнението, а не изпълнение с голямо натоварване.  

Рефлекс за ПЪЛЗЕНЕ. Пълзенето е главният упражнение на новороденото. Забележете, дори бабите – враговете на цялото прогресивно човечество, не могат да възразят против пълзенето. И то, нечувано, още от първия ден.

От вас се иска само да РАЗРЕШИТЕ на бебето да пълзи, леко подпирайки петичките му с ръка и поставяйки го под малък ъгъл. Доман препоръчва да се направи специален трек за пълзене. Наше мнение е, че можем да минем и без него. В обикновеното детско креватче, бихте могли да повдигате матрака под малък ъгъл /например с дебела книга/ и да променяте този ъгъл. Не пропускайте да го оставяте в креватчето по коремче, опирайки крачетата  му към страничната преграда. Със сигурност след час ще го намерите  в противоположния ъгъл, дори и до е заспало. А нима може да се спи надолу с главата? За спане, ъгълът може да е малък, 15 градуса, или съвсем нулев. Помнете, че маймунките, нашите далечни роднини, заспиват във всякакви пози. Нещо повече, те дори и в съня си не се отказват да използват хватателния си рефлекс. Вие можете да положите бебето на върха на наклона, но то само ще избере удобното положение за себе си. Има много примери, как през първите две седмици от раждането си, бебето пълзи по наклоненото легло около десет метра за ден. По време на съня то пълзи около три метра. Когато стигне до края на леглото, то трябва да бъде обърнато и всичко започва отново. Ако ъгълът е по-голям, понякога бебето се обръща на страни, дълго се бори да се захване а после се спуска надолу. Всички тези усилия са изключително полезни. Ако сложите бебето по корем, пъхнете ръчичките под гърдите или под корема, нека то само се постарае да ги измъкне. Ако не успява – покажете му със своята ръка какво да направи и отново пъхнете ръчичката под коремчето. Колкото повече оригинални свои упражнения измислите – толкова по-добре. Толкова повече стимулиращи сигнали ще получи  детския мозък. Не се безпокойте – не можете да навредите на своето дете, позволявайки му колкото се може повече да се движи в креватчето си. Не забравяйте, че да се пълзи по пода също е интересно  и много полезно. Някои бебета се чувстват много по-спокойно на пода. На пода може да се подреди цял „Дисниленд“ за бебето – пресечена местност от възглавници, всички опасни места по ъглите и краищата предварително обезопасете с възглавници, одеяла или нещо по-меко. Освен това, около мястото, където бебето лежи закачайте много интересни предмети – картини, играчки и пр. Контролен въпрос: сами помислете – кога мозъкът се развива повече – когато бебето е увите в одеяло и гледа в белия таван или когато пълзи в различни посоки, в различни стаи и по различни повърхности? Бебето се развива, когато общува с вас , и физическия контакт на родителите с него, това несъмнено е форма на общуване. Всички родители се „занимават“ с бебето си, но ние предлагаме да се подредят тези занимания, да бъдат превърнати в редица  целенасочени упражнения.

ВЕСТИБУЛАРНИЯ АПАРАТ. Глен Доман през цялото време цитира руския невропсихолог  Клосовски, който е доказал, че котенцата и кученцата, подложени на стимулиране на вестибуларния апарат, увеличават мозъка си с 25% в сравнение с контролната група.

Ако разполагате с достатъчно широко легло, можете да търкаляте бебето нагоре-надолу, като тесто, после на място, по часовниковата стрелка. Опитайте леко да го подхвърляте нагоре, после го целунете след всеки „полет“, за да не се уплаши. Завъртете се с него из стаята, притискайки го към себе си или държейки го на рамото. Постепенно увеличавайте скоростта, нека промяната на  интензивността  да става не за часове и дни , а за седмици. Ако бебето се страхува, само имитирайте полет нагоре, без да го изпускате от ръце, а падането надолу, нека бъде рязко. Хубаво е да го поклащате, държейки го за ръката или крака, но при това БЕБЕТО ТРЯБВА ДА ДЪРЖИ ПРЪСТА ВИ, никога обратното. Повдигнете го за краката, надолу с глава. Баби, не се тревожете – всяка акушерка така хваща новороденото и освен това силно, класически по акушерски  го удря по дупето и никой не се страхува от това. Това съвсем не е „страшна“ а полезна поза за поклащане и тренировка на вестибуларния апарат. Упражнения от този вид наричат ДИНАМИЧЕСКА ГИМНАСТИКА. Комплеск от такива упражнения е разработен от последователите на И.Б.Чарковски /авторът на раждането във вода/ и подробно описан от М.Трунов и Л.Китаев в „Екология при отглеждането на бебето „Экология младенчества“/ Ако ви попадне тази книга смело изпълнявайте упражненията. Децата, с които е правена динамическа гимнастика са били значително по-добре развити от своите връстници. ardr_logo_50   Из книгата на Тропп, Федотов, Данилова „Олимпийский чемпион в первые три года жизни“  

Ако желаете активно да се занимавате с физическото развитие на детето си, независимо от пропуснатото време,  то преди всичко трябва да изясните какъв етап от своето развитие е достигнало детето ви.

Доман има специална таблица, наречена „контур на развитието“.  Този контур започва с хронологичната възраст,  дели се на седем стадии  и е изразена в месеци  –  72 месеца, т.е. до 6 годишна възраст. Съществуват основни показатели за т.н. физически и мануален /развитие на ръцете/ интелект, по който се определя на какъм стадий е детето ви. Напомняме, че всеки от етапите означава включване на следващото ниво  на мозъка,  който започва да контролира най-сложните движения.

Стадий 1:МЕДУЛЛА /костен мозък/.

Показатели: движение на ръцете и краката при неподвижно тяло. Възраст: момента на раждането.  

Стадий 2: Управлението поема частта на мозъка, наречена понс/ „мост“/.

Показатели: Бебето пълзи и съзнателно разтваря длан. Според  Доман  децата постигат това ниво на 2,5 месеца.  

Стадий 3:  Управлението преминава към средния мозък.

Показатели:  Бебето става на четири крака  и съзнанелно повдига предмети. Възраст: 7 месеца.  

Стадий 4: Частта „първоначална  кора“  на главния мозък.

Показатели:  Детето ходи.  Може да взима дребни предмети  с палеца и показалеца. Това действие се нарича „Корково противопоставяне“. Възраст:  12 месеца.  

Стадий 5: Кората на главния мозък  на по-ранния стадий /“Ранен кортекс“/

Показатели:  Детето ходи, държи в ръце предмети,  без да използва ръцете за баланс.  Може да вдига предмети едновременно с две ръце. Възраст: 18 месеца.

Стадий 6: „Първобитна кора“.

Показатели: Ходи и бяга чрез кръстосано  ходене /лява ръка и десен крак напред, дясна ръка и ляв крак назад, после обратното/. И двете ръце се използват едновременно, при това едната помага на другата /едната ръка започва да преобладава и става доминираща/ Възраст: 36  месеца. Обикновеното дете, без специални занимания,  достигат този етап на 3 год. „Домановското дете“ – на 1,5 години.  

Стадий 7: Преминаване към „възрастна развита кора“

Показатели:  Използва се единият крак за опора. Пише се с доминантната ръка. Възраст: 72 месеца /6 години/.   Такова е развитието на детето, ако не се занимават с него. Очевидно, повечето от нас са израснали по този път.  

А ето резултатите, ако детето ви се занимава по Доман:

Стадий 2:            5 седмици.

Стадий 3:            3,5 месеца.

Стадий 4:            6 месеца /вместо 12/.

Стадий 5:            9 месеца /вместо 18/.

Стадий 6:            18 месеца /вместо 36/.

Стадий 7:            36 месеца /вместо 72/.

Така средният резултат от ускореното развитие  е два пъти по-добро от обичайното.
Защо е нужно всичко това? Преди 200 години, наивно-естественият въпрос би бил: „Защо му трябва на детето да чете? Нали на село никой не чете? Смятаме, че това, което се прави масово от населението не може да бъде ориентир. Вълнува ни само това, което е естествено за детето. Така, че, да пълзи от първите дни, за детето  не е „неестествено  натоварване“.  Всички останали етапи следват от това. ardr_logo_50