Как да възпитаме перфектни деца? / Музика

Защо музика?

  •  Музиката въздейства чрез три основни фактора – вибрационен, физиологически и психологически.
  • Музиката съдържа в себе си трите „начала на всичко живо“ – ритъм, мелодия, хармония.
  • Музиката позволява точно да се дозира психическото и  физическо натоварване.  Децата оздравяват, без да забелязват процеса на лечение.
  • Музиката позволява да се усъвършенства дихателната функция.
  • Музиката възбужда емоциите и така възстановява имунно-биологичните процеси . Като повишава емоционалния тонус и положителните емоции, се повишава и имунитета.
Децата лесно запомнят песните, децата ги пеят и като резултат – усвояват поставените задачи, развиват се паметта, музикалния слух, чувството за ритъм, създава се хубаво настроение. Доказва се благотворното оздравително въздействие върху детския организъм.

ardr_logo_50

Защо му е на детето музика?

Анатолий Зак, детски психолог, Лев Мадорский, преподавател в музыкално училище

http://www.7ya.ru/article/zachem-rebenku-muzyka-chast-1/

Обучението по музика е тясно свързано с нравственото възпитание. „Образован е този човек, в когото доминира човечният образ.“ А това е способността да съпреживяваме, да умеем и обичайки и мразейки да запазваме човешкото си лице. Много внимание отделяме на умственото възпитание. Днес неграмотните хора са музейна рядкост. Утре такава музейна рядкост ще бъде човека без средно образование. Но с нравственото възпитание нещата не стоят така добре. С възпитаването на културата на човешките чувства. Имаме всички основания да говорим за „ножица“ между емоционалното и интелектуалното развитие на личността. Интелектуалното развитие често изпреварва емоционалното. „Опасността се крие не в това, че машините ще започнат да мислят като хора, а че хората ще започнат да мислят като машини.“ Ако детето не е възпитано емоционално, то ще се превърне в робот. Ще престане да мечтае, да обича и съпреживява. Често родителите с всички сили се стремят детето им да постъпи в престижно училище, да се дипломират с отличие, а забравят да развиват духовния свят на детето. Така израстват хора с неразвита емоционалност, неспособни нито да съжаляват нито да съчувстват.   Известният педагог Сухомлински забелязал, че непълнолетните деца-престъпници, обитаващи колониите не обичали сериозната музика. Мислим, че това не е случайно. Класическата музика влияе положително на духовно-емоционалната същност на човека. Същевременно пропадналия интерес от страна на младежите към сериозната музика и повишената в цял свят младежка престъпност, са части от една верига.

За да не порасне зъл…

„Защо вашето дете учи музика?“ попитали осемдесет и двама родители от музикално московско училище. Шестнайсет отговорили: „За да умее да свири на инструмент“.Двадесет и един: „за обща култура“. Тридесет и шест: „искаме да стане музикант“, осем „да обича музиката“, и само един: „за да не порасне зъл човек“. Последният отговор, макар и единствен, за нас е от особена важност, защото той показва основната тенденция на съвременната музикална педагогика: главната задача на масовото музикално възпитание не е толкова обучението по музика, колкото въздействието чрез музиката на духовния свят на детето.

Музиката дава емоционална култура

Детето има малко знания и опит, но емоционалният му свят е необикновено ярък и сложен.  То остро чувства кое е добро и зло, фалша и искреността. Обучението по музика е способна да съхрани в детето свежестта и остротата на чувствата. „Всяко дете има нужда да го ласкаят, да му се усмихват, да го обичат и да бъдат нежни.“- пише д-р Спок. Децата с неразвита емоционалност израстват студени и затворени. Едно от най-важните средства за емоционално развитие е музиката. Седемгодишно момиченце свири „Болестта на куклата“ от „Детски албум“ на П.Чайковски и очите й се натъжават. Музиката е адресирана към чувствата и развива у децата емоционална чувствителност, способност към състрадание към чуждата болка или нещастие. Серьожа, осем годишен, след като изслушал пиесата на Шуман „Първа загуба“, нарисувал падналото пиленце от гнездото, и лежащо под дървото. И други птички – мама и татко, седящи на края на гнездото и тъгуващи. Слушайки музика, изпълнявайки я, изразяващи чувства, децата се учат на добрина и душевна тънкост.

Древните за въздействието на музиката на човека

 

Избягвайте музика, оказваща “вредно влияние”

Както съществуват забрани за определени думи, като тези, които призовават към нетърпимост и насилие, по същия начин трябва да има забрана за определени звуци и хармонии. И именно на тези, които според Питагор оказват на човека „вредно влияние“. Не е случайно, че около концертните зали, където се изпълнява „тежък рок“, дежурят органи на реда. След подобни концерти, младата публика от тиинейджъри, чиято психика е леко ранима, става силно агресивна. Понякога, като слушаме радио, се създава усещането, че в Древна Гърция са разбирали значението на музикалното възпитание повече, отколкото днес. Музикалните уроци – слушане на музика, свирене на лира, китара, флейта, хорово пеене, още от времето на Солон са влизали в учебните програми на древните гърци. Чрез подбиране на подходящи музикални произведения, учителите са се старалида развиват у младите елини такива качества като добрина, честност, мъжество.  

Заниманията с музика учат на труд

За да се научиш да свириш на музикален инструмент е необходимо всеки ден да се трудиш, отново и отново да повтаряш отделни акорди, фрази, пасажи. Великите музиканти, всички без изключение, са свирили в детството си по много часове всеки ден. За де се постигне резултат, е необходимо не само много да се работи, но и да се работи съсредоточено. Необходимо е вниманието да се концентрира. Съществува притча, че николо Паганини не е имал ученици. По-точно, имало е един, посредствен цигулар-оркестрант. Няколко години той пътувал след великия италиански цигулар и го молел да му стане ученик. Накрая маестрото се съгласил. След година обучения, оркестрантът станал виртуоз и започнал да представя солови концерти. Когато го питали за методиката на Паганини, отговорът бил кратък: „Паганини ме научи да концентрирам вниманието си.“ Заниманията с музика, като никое друго занимание не развиват това важно качество, от което се нуждаят всички хора с всякакви професии. Ако детето ви, завършвайки музикално училище не е станало музикант, то времето с инструмента не е било напразно. То се е научило на най-важните неща в живота – съсредоточено и продължително да се труди.

Заниманията с музика развиват координацията

Изследванията при деца, свирещи на музикални инструменти, особено на струнни и клавишни, показват подобрена координация на движенията, на финната моторика моторика на ръцете. Това не е учудващо – при свиренето пръстите, а и цялата ръка изпълняват множество движения, в т.ч. и много финни. Освен това, лявата и дясната ръка извършват едновременно абсолютно различни движения. Прилагат различна сила, едната ръка може да свири силно, а другата тихо, в различно темпо и различен стил. Всичко това подобрява връзките между центровете на мозъка, които управляват движенията. Развива се и пространственото мислене. http://logopedia.start.bg/article/FINA_MOTORIKA_I_RECh/15830  

Заниманията с музика развиват интелекта