История на РДР/ Съвременните методики за РДР

  • Уроки Домана. – СПб.:ПРАЙМ-ВРОЗНАК,2009.-
   У71 95,[1]c. –(Воспитай меня правильно ).
   ISBN 978-5-93878-257-0               Все права защищены!

   Системата за ранно развитие, която потресе света

   Методиката на Глен Доман се утвърди не само като образователна и развиваща, но и като рехабилитираща. Стотици деца с отклонения в мозъчното развитие са започнали да ходят, да говорят, получили са образование благодарение на Доман.

   Неговата методика предлага комплексен и хармоничен подход към малкия човек, независимо от неговите физически характеристики, наследственост, прекарани травми и заболявания. От друга страна – колкото и умен и развит да е малчуганът – тези занимания винаги ще са му полезни.

   Методиката на Доман не само дава знания, развива логическото мислене, въображението и учи на четене, но тя осигурява хармонично развитие.

   Това означава, че развитието на интелекта е неразривно свързан с физическото развитие.

   Стремежът на Доман е да даде на децата неограничени възможности. Осъществяването на тази цел ще зависи от това, какво детето ще избере за себе си. А за да може да избира, трябва да му бъдат представени тези възможности.

   Трябва да се развива и слуха, и езиковите способности, и пластичността на тялото и силата на мускулите – всичко, което по-късно може да стане професия, източник на вдъхновение.

   Това е най-верния начин да направим детето щастливо и в бъдеще успешно. Без сериозни усилия то ще привикне към големи натоварвания, ще бъде готово към изискванията и ритъма на съвременния живот.

   Направете на вашия малчуган хубав подарък – не скъп конструктор или прословутата Барби. Вашият подарък ще бъде за цял живот. Развийте интелекта и творческите способности на малчугана, подарете му полезни знания и крепко здраве.

   Едно- двегодишно дете може да се научи да чете, да смята, да има нотна грамотност, да свири на музикални инструменти, да говори на чужди езици, да се пързаля на ски и на кънки, и на много, много  други неща. На всичко това, то трябва да бъде научено! И само от родителите зависи, ще бъде ли предоставена възможността на малкия човек да се развива от своите първи дни живот, или това най-ефективно за развитие време /от 0 до 5/ ще бъде безвъзвратно изпуснато.

ardr_logo_50

 Увод към английското издание на книгата

 „След три е вече късно“ на Масару Ибука

Ако освен доброта и доброжелателство, с която е написана тази книга, вие почувствате и важността на проблемите, то, възможно е, заедно с други подобни книжки, във вашата представа тя да извърши една от най-великите и добри революции в света. И искрено желая тази цел да бъде постигната.

Представете си революция, която ще донесе забележителни промени, но ще мине без кръвопролития и мъчения, без ненавист и глад, без смърт и разрушения.

Тази най-добра от революциите има само двама врагове. Първият са закостенелите традиции, вторият – съществуващото положение на нещата. И не е задължително вкоренените традиции да се правят на пух и прах. Не трябва да се унищожава нещо, което все още може да донесе дори незначителна полза. Но това, което днес ни изглежда ужасно, нека постепенно да изчезне, поради ненужност.

Теорията на Масару Ибука прави възможно унищожаването на такива реалности като невежество, неграмотност, неувереност в себе си, и кой знае, може би на свой ред да донесе намаляване на бедността, ненавистта и престъпленията.

Книгата на Масару Ибука не прави тези обобщения, но проницателният читател непрекъснато ще има пред себе си тази перспектива. Най-малкото, такива мисли ме спохождаха, докато аз я четях.

Тази удивително добра книга не прави главозамайващи заявления. Авторът просто предполага, че малките деца притежават способност да бъдат научени на всичко. Той смята, че това, което те усвояват без всякакви усилия на 2, 3 или 4 години, по-късно е много трудно или въобще невъзможно. Според него, това, което възрастните научават много трудно, децата научават играейки. Това, което възрастните усвояват със скоростта на охлюв, на децата им се отдава почти мигновено. Той каза, че възрастните понякога ги домързява да учат, а децата са готови да се учат винаги. И това той твърди не натрапчиво и тактично. Тази книга е проста, праволинейна и кристално ясна.

Според автора, едно от най-сложните занимания на човека е изучаването на чужди езици, обучението  в четене и в свиренето на цигулка и пиано. Тези навици възрастните усвояват трудно, а за децата е почти неосъзнато усилие. Моят живот е ярко потвърждение на това. Макар да се опитвах да науча цяла дузина чужди езици, тъй като работех като учител на всички континенти и обучавах деца както от най-привилегированите слоеве на обществото, така и от най-нисшите, истински аз зная само родния си език. Обичам музиката, но не умея да свиря на нито един музикален инструмент, даже не мога да запомня мелодията както трябва.

За да могат нашите дечица, докато растат, свободно да говорят на няколко езика, да плуват, да яздят, да рисуват с масло, да свирят на цигулка – и всичко това на високо професионално ниво, е необходимо да ги обичаме (което и правим), да ги уважаваме (което правим рядко) и да им предоставим всичко това, на което бихме искали да ги научим.

Не е трудно да си представим колко по-богат, по-здрав, по-безопасен би бил светът ако всички деца знаеха езици, изкуство и владееха основите на науките преди да влязат в пубертета, за да могат после да използват следващите години за изучаване на философия, етика, лингвистика, религия, а също и изкуство, наука и така нататък на по-високо ниво.

Не  е трудно да си представим , какъв би бил светът, ако огромното детско желание за учене, не се притъпяваше с играчки и развлечения, а се поощряваше и развиваше.

Не  е трудно да си представим, колко по-добър би бил светът , ако гладът за знания на тригодишното дете не се засищаше с Мики Маус и цирк, но и с произведенията на Микеланджело, Мане, Рембранд, Реноар, Леонардо да Винчи. Та нали малкото дете притежава безкрайно желание да научи всичко, и няма ни най-малка представа кое е добро и кое – лошо.

Какви основания имаме да се доверим на съветите на Масару Ибука? Кое говори в негова полза?

 1. Той не е специалист в теорията на образованието, и следователно не знае кое може и кое – не, а това е необходимо условие за      извършване на значителен пробив в остаряла област.
 2. Той безусловно е гений.Започнал дейността си през 1947 година, когато неговата страна е била опустошена, той с трима млади      съдружници и 700 долара в джоба основал фирма и я нарекъл „Сони”. Той е бил един от тези първопроходци, които изправиха Япония от руините и отчаянието до нивото на световен лидер.
 3. Той не само говори, той действа. В качеството му на иректор на Асоциацията за ранно развитие и директор на организацията      „Обучение на таланти” в Мацумото той дава възможност на хиляди японски  деца да се учат по програмата, описана в тази книга.

Масару Ибука предлага да се измени не съдържанието, а начините за обучение на децата. Изпълнимо ли е всичко това или са само розови мечти? И едното и другото. И аз съм свидетел на това.

Видях в Австралия, как плуват новородените деца на съпрузите Тимерман. Слушах, как четиригодишни японски малчугани говорят на английски с доктор Хонда. Видях, как съвсем малки дечица изпълняват сложни гимнастически упражнения под ръководството на Дженкинс в САЩ. Видях, как тригодишни деца свирят на цигулка и на роял с доктор Сузуки в Мацумото. Видях тригодишно дете, което четеше на три езика под ръководството на доктор Верса в Бразилия. Видях, как двегодишни деца яздят коне в щата Дакота. Получих хиляди писма от майки от цял свят, които ме молеха да им обясня тези чудеса, които се случват с децата им, когато ги учат да четат по моята книга.

Аз мисля, че предлаганата книга е една от най-важните книги, писани някога. И мисля още, че всички родители, живеещи на Земята, трябва да я прочетат.

 Глен Доман, директор на Института за развитите на човешкия потенциал,  САЩ, Филаделфия
 
ardr_logo_50
 

Методиката на Павел Тюленев  „Чета и смятам – преди да ходя“

http://puzkarapuz.ru/content/10

  Павел Тюленев е социолог, педагог и президент на Асоциацията на педагозите-новатори е разработил уникална методика за ранно развитие. Авторът смята, че за да придобие детето разнообразни навици, най-добре е да се започне преди детето да е проходило. За това е необходимо около бебето да се създаде определена среда. Тюленев предлага бебето да бъде обучавано да чете, да смята, да чете ноти, да рисува и дори на умението да ръководи преди още да е проходило.

 

Обучението по тази нова развиваща методика трябва да започне от самото раждане – от първите дни живот на новороденото, при това – всяка минута бодърстване на бебето трябва да бъде насочена към неговото умствено и физическо развитие. Родители и педагози трябва да представят на бебето обкръжаващия ни свят, да стимулират активност и движение, и разбира се да разговарят с него като с възрастен. В тази методика не присъства „лигавенето“ с децата.

Павел Тюленев е написал препоръки за всички, които желаят да занимават децата си по неговата методика:

 1. От бебешкото креватче трябва да се махнат всички украшения и играчки. Малкото не трябва да губи време в разглеждане на ярки тапети, картинки и пелени.
 2. На стената до креватчето на двумесечното бебе трябва да има снимки на родителите, триъгълници, квадрати, окръжности, създавайки, така да се каже маршрути за окото.
 3. От самото раждане започнете да показвате на детето картички с букви, ноти, цифри.
 4. От тримесечна възраст най-важното пространство за малкия гений ще бъдат тапетите и стените до кревата и затова трябва да се организира развиващ процес. Например, вместо тапети, закачете разнообразни живописни картини, математически формули, букви, картинки с животни и растения и т.н.
 5. На четири, пет  месеца детето трябва да свиква да изучава инструменти, пейзажи и разнообразни архитектурни съоръжения. Добър вариант е да използвате настенни календари и всеки ден да ги прелиствате, т.е. всеки ден ще има нещо ново.
 6. На шест-седем месечните ще им бъде интересно да разглеждат разнообразни картинки и картички. Най-подходящото време за това е след хранене.
 7. Най-подходящото време за магнитна азбука е петмесечната възраст. Добре е всеки ден, в продължение на две седмици, да се дават на детето за игра букви и цифри . След това самостоятелно запознаване, давайте на детето буква и по няколко пъти я произнасяйте. Всеки ден сменяйте буквата.
 8. Всеки ден трябва да се слушат песни за възрастни.
 9. Учете детето да чете. Закрепвайте буквите на стената и съединявайте от тях думи.
 10. Също така, учете бебето на чужд език. Тюленев смята, че колкото повече езици учи детето, толкова по-добре.
 11. От петия месец трябва да започнете да развивате музикалния слух на детето. Давайте му музикален инструмент, нека натиска клавишите.
 12. Отделяйте голямо внимание на физическото развитие на бебето. Още от раждането го учете да пълзи.
 13. Добре е детето да се упражнява във висене на въже или люшкане.

Тези родители и педагози, които са се заинтересували от тази методика, трябва да са готови на абсолютно самоотдаване. При възпитанието на малкия гений не може да се пропуска и една минута и да се губи времето напразно.