Как да възпитаме перфектни деца?/ Реч и четене

Из книгата на Глен Доман „Как да увеличим умствения потенциал на детето“

  • Малките деца са в състояние и трябва да се учат да четат думи и изречения по същия начин, по който се учат да разбират устната реч. Фактите, доказващи това умение са впечетляващи.Окото вижда, но не разбира това, което вижда. Ухото чува, но не разбира чутото. Процесът на разбиране протича само в мозъка.Когато ухото улавя произнесената дума или изречение, звуците се разлагат на цяла поредица електрохимични импулси, изпращани в мозъка. Там тези импулси се преработват и с9е възприемат като „смисъл“ или „значение“. Същото се получава и когато окото вижда написаната дума. Окото вижда, но не разбира, мозъкът не вижда, но разбира.Двете окончания – зрително и слухово, минават през мозъка и той интерпретира получената информация. Ако по някаква причина, детето трябва да влавее само едно умение, то това умение, несъмнено, трябва да бъде умението да чете.Това умение лежи в основата на всички други видове формално, стандартно обучение и на голяма част от неформалното обучение.
ardr_logo_50  

http://www.umnitsa.ru/articles/razvivaem-slovarnyj-zapas-malysha/

Да развиваме говора и речника на бебето                     

Мария Логоватовская

 

Най-добре е да започнете да развивате езика на детето още от раждането му. Както знаем, именно през първите три години способностите на бебето да изучава даден език са феноменални. Вижте децата от двуезичните семейства – те винаги израстват билингви.

Знаем, че речниковия запас бива пасивен – разпознаваем, но без да се употребява, и активен – употребяван в разговор и писмено. Пасивният е много по-широк, особено при децата.

Как детето да усвои богатството на езика:

1.Общуването – най-важния път за увеличаване на речниковия запас. От самото раждане на мъничето, трябва да се общува с него, като му се разказва за всичко, което се случва наоколо. Бебето разбира абсолютно всичко. Неговият растящ мозък попива новата информация като гъба и в един прекрасен момент вие ще чуете всичко, което сте говорили, пели или чели. Ще дадем за пример японските майки. Те разговарят с бебето навсякъде – в къщи, на гости, в метрото и техните деца започват да говорят преди да са проходили.

2.Четенето, желателно на глас, защото възприятието се осъществява по няколко канала – виждаме думата, изговаряме я и я слушаме. Отначало чете мама, после бебето чете само, когато се научи. Без четете няма да стигнем далеч – речниковият запас на човека ще остане беден, без много за излиза извън битовия. „Природно начетените“ хора, просто твърде много са чели в детство си и са събрали голям пасивен речников запас.

Колкото по-рано започнете да учите детето да чете, толкова по-голям ще бъде неговия речник. А можете да започнете още от раждането! Бебето може да се научи да прочита цели думи, прескачайки четенето на срички. Показвате му картичката с думата и я произнасяте.

3.Преразказването на току що прочетените приказки и активното им слушане. По време на разказването, можете да задавате въпроси, да питате за мнението на детето, да го молите за обяснения.

 

4.Заучаването заедно с малчугана на детски стихчета, гатанки, пословици, поговорки, песнички. Първо, техните рими се помнят много лесно, и второ, именно чрез тях може да бъде оценено богатството на езика ни.

5. Играта на синоними и антоними: вие казвате думата, а детето – синоним или антоним. За играта можете да използвате топчица – това е и весело и полезно. Играйте и разширявайте кръгозора на малчугана, като му показвате карти с животни, растения, природни явления, обкръжаващи предмети, цветя и т.н. Такива игри включват в едно общуване и четене. Общувайте, четете, пейте, играйте с малкото. Нека родният език звучи непрекъснато, пълнейки живота на бебето с информация, мисли, емоции!

 ardr_logo_50