История на РДР / Школи

  • Методиката на Глен Доман за ранното развитие

   Глен Доман e американски лекар – физиотерапевт. Той е автор на възстановяващи методики за деца с нарушения в нервната система, а също така и на методики за обучение на всички деца. Разработките на Глен Доман са били толкова успешни, че през 1966г. правителството на Бразилия е наградило Гл.Доман с титлата за заслуги към децата от целия свят.

   Кое е уникалното в неговата методика?

   Децата, които се занимават по неговата методика постигат невероятни резултати. Две-тригодишни деца владеят по няколко езика, при това не само говоримо. Те могат да четат и пишат на тези езици. Те отлично плуват, свирят на музикални инструменти, изпълняват акробатически упражнения, и всичко това те правят с голяма радост. За да се занимавате по тези методики със своето дете, не е необходимо да сте професионален педагог или спортист. Достатъчно е просто да обичате своето мъниче и да вярвате че неговите възможности са неограничени. И, разбира се, да отделяте на детето си някакво време. «Странични явления» от тази дейност с вашето дете, ще бъде това, че вие самите ще разширите кръгозора си, щеп одобрите физическата си форма и паметта.

   Не е ли опасно да претоварваме малкото дете със занимания?

   Работата е там, че е невъзможно да накарате дете на 1-2 годишна възраст да прави нещо, ако то само не пожелае това. Обучението по методиката на Доман се провежда само ако детето и майката /таткото/ са в добро настроение. Самите занятия носят голяма радост на детето. Малките деца обожават да се учат, ученето за тях е игра. Интелектуалните занимания се редуват с физически, така детето се развива хармонично.

   Как да повишим физическия интелект?

   Можете ли вие да повишите физическия интелект на детето? Разбира се. Но как?
   • Предоставяйки му възможност да изучи всичко, на всеки етап от развитието на мозъка му.
   • Убеждавайки се, че то не губи напразно време, наслаждавайки се на своето необичайно пътешествие към израстването.
   Новородените и малките деца прекарват по-голяма част от времето си лежейки. Като правило те са или в детската количка, или в креватчето, или в люлката, или в кошарката. Всичките тези места са като затвор. Те или въобще не му позволяват да се движи, или силно ограничават движението.

    

   Как да повишим умствения потенциал на вашето дете?

   Ние се ангажираме пред всяко дете да споделим нашите знания с неговите родители. А нека след това те сами да решат какво да правят с тези знания. В края на краищата, именно от радителите, в голяма степен, зависи съдбата на детето. Ние дори сме готови да отстояваме правото на родителите да следват или не нашите указания. Но ние просто сме задължени да сподели това, което сме узнали.
   • Лесно и приятно е да учиш едногодишното бебе да чете.
   • Лесно и приятно е да учиш едногодишното бебе да смята.
   • Лесно и приятно е да учиш едногодишното бебе на чужд език /или на два или три/.
   • Лесно и приятно е да учиш едногодишното бебе да пише /не думи, а истории и игри/.
   • Лесно и приятно е да учиш едногодишното бебе да плува/дори ако вие самите не умеете/.
   ardr_logo_50 

   Професор Макото Шичида

   Роден е през 1929 година. Член е на Международната академия за образование и съветник на японската математическа агенция по сертифициране. Има докторска степен в областта на образованието и е широко известен в японското общество със значителния си принос в изследването на мозъка и резултатността от обучението.

   Той е удостоен с Почетната награда за заслуги от Световния научен съвет през 1997 г. и Световната награда за мир през 1998г.  През 2009г. получава Голямата награда на Шведската академия по здравеопазване и медицински науки.

   Със своя опит от повече от 40 години научни изследвания и 20 години успешна практика, той  е един от водачите в световната образователна революция, която променя начина по който ние разбираме децата, мозъчните им способности и стила на учене.

   Неговият институт за обучение подчертава значението на връзката родител-дете и как това се отразява на качеството на мозъчната стимулация. Той смята, че всички деца се раждат с уникални вродени способности, които лесно могат да бъдат развити с подходящо обучение и родителски контрол.

   Днес в Япония има повече от 450 Шичида центрове и неговата работа вече помага на други хиляди родители в Сингапур и Малайзия, развивайки основите на бъдещото успешно обучение.

   http://mail.shichidamethod.com/faq.html

   Що е то „Метода Шичида“?

   Проф. Шичида е създал доказана система,високо ценена като методология с потенциал за голямо влияние през 21 век.

   За да се развие едно дете с много качества, е важно да се изследва като цялостен подход едновременно както формирането на характера така и способностите за учене

   Целта на обучението не е да се преподават знания и умения, а да се изгради добре балансирано дете с огромни способности, богата креативност и възможност да използва по-голямата  част от мозъка си. Това може да бъде постигнато единствено без стрес и с правилно изградени отношения родител-дете.

   Основната характеристика на „Методът Шичида“ е концентрирана върху образование чрез целия мозък, което би изградило у детето желание  да съдейства с най-добрите си качества за развитието на света.

    

   Има ли критичен период за развитие на мозъка?

   Ние насърчаваме обучение, използвайки целия мозък чрез развитието на дясното полукълбо и свързването му с лявото полукълбо, позволявайки по този начин на двете полукълба на мозъка да работят заедно и в баланс.

   Дясното полукълбо е по-важното защото влияе върху качествата на лявото полукълбо. Например, дясното полукълбо дава възможност на детето да учи подсъзнателно, както и да даде възможност на мозъка автоматично да обработва големи обеми информация с висока скорост, докато лявото полукълбо е в състояние да обработва малки обеми информация при ниска скорост.

   Възрастта до 3 години е период, когато детето максимално използва дясното си полукълбо.

   Между 4 и 6 години детето започва да включва използването на лявото полукълбо. Така  критичен период за обучение на мозъка може да се смята до 3 години. Ако детето е по-голямо, учителят би му помогнал как да преодолее негативните последици.

   Ако мозъкът е бил хранен добре, детето ще развие големи нагласи към учене и леко ще се справя с всяко предизвикателство до края на живота си. Колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно може да бъдат променени способностите за учене.

   Как едно бебе може да се възползва от метода?

   Бебетата имат удивителна способност да учат. Дори бебето да не е в състояние да демонстрира своя потенциал или способностите си да учи, мозъчните клетки много бързо изграждат връзки, които да използват в бъдеще. Бебето трябва да получава адекватна мозъчна стимулация, която да прояви вродените човешки качества като: фотографска памет, креативност, перфектна музикална настройка, мулти лингвизъм за изучаване на езици  и изчислителни способности със скоростта на мълния.

ardr_logo_50

Методът Сузуки

Методът Сузуки се основава на принципа, че всички деца се раждат със способности и че тези способности могат да бъдат развити и подобрени чрез грижовно обкръжение.  Всички деца се научават да говорят на собствения си език с относителна лекота и ако същия естествен процес на учене се приложи  за овладяването на други умения, то те могат да се придобият със същата лекота. Д-р Шиничи Сузуки нарича този процес „Метод на майчиния език“ , а цялата произтичаща педагогика „Обучение на таланти“.

Шиничи Сузуки (1898-1998) е роден в Япония и изучава западната музика в Германия през 1920 година. Той първи започва да преподава на малки деца в Япония през 1930 г. и доразвива идеите и философията на преподаването по време на следвоенния период. Неговият подход на преподаване вече се е разпространил в много части на света и се оказва все по-успешно навсякъде. Тъй като  Сузуки е цигулар, за първи път прилага своите идеи за преподаване на цигулка, но от тогава  методът се използва с много други инструменти,  преподавани в детска градина и в други по-общи области.

Най-важните елементи от педагогическия подход на Сузуки са следните:

 • Ранен старт ( 3-4 годишна възраст е нормално за повечето страни)
 • Значението на слушане на музика
 • Да научим децата да играят, преди да ги научим да четат
 • Включването на родителите в обучението
 • Грижовна и позитивна среда на обучение
 • Висок стандарт на преподаване от обучени учители
 • Важността да създаваш добър звук по балансиран и естествен начин
 • Кор-репетитор, използван от студентите Сузуки по целия свят
 • Социално взаимодействие с други деца – обучените с метода Сузуки деца могат да комуникират чрез езика на музиката

Целите на метода Сузуки

Методът Сузуки дава възможнст на много деца да свирят с високо качество. Значителен брой от ученицете са станали високо ценени професионални музиканти. Обучението на професионалисти, обаче не е основната цел: акцентът се поставя върху цялостното развитие на детето, върху обучението чрез музика. Самият д-р Сузуки винаги е казвал, че желанието му е да насърчава човешките качества в детето. При всяка възможност той призовава политици, учители и родители, да бъдат гаранти, че всяко дете ще развие пълния си потенциал.

„Бих искал, ако бих могъл, да променя обучението така, че то да стане образование в истинския смисъл на тази думата – образование, което внушава, разкрива, развива човешкия потенциал, в съответствие с израстването на детето. Ето защо аз съм посветил усилията си на бъдещото Образование на Таланти: това, което детето става, зависи от това, как е образовано. Моята молитва е всички деца по света да станат фини хора, щастливи хора с големи възможности,  и съм посветил цялата си енергия това да се сбъдне,  защото съм убеден, че всички деца се раждат с такъв потенциал.“

ardr_logo_50

Българският бисер СУГЕСТОПЕДИЯТА

Проф. д-р Георги Лозанов

Още през 60-те години на миналия век проф. Георги Лозанов спечели признание в научните среди по цял свят като създател на науката сугестология и специалната методика за обучение, наложила са най-вече в усвояването на чужди езици известна като сугестопедия или още десугестивно обучение. В основата си, науката, създадена от проф. Лозанов и последващата я методика на обучение се противопоставя на внушението и хипнозата като потискащи човешкия потенциал. Неговата теория и базираната на нея учебна система залагат на освобождаването на наложените исторически норми за ограничените възможности на човешкия мозък и  едновременно с това се стимулират комплексно  интересите, възприятията,интелектуалната активност, мотивацията и креативността на личността, така че да се постигне благоприятен цялостен ефект.

Пробивът на научната теория на проф. Лозанов и неговата методика е през 1965 г., когато е 39-годишен психотерапевт в ИСУЛ. Тогава се извършва операция на пациент като за обезболяване вместо упойка се използва сугестиране на пациента в будно състояние.

През 1978 г. сугестопедията е одобрена и препоръчана като по-добър метод за обучение  на различни групи и по различни предмети от ЮНЕСКО и  Педагогическата Академия на Виена, Австрия (1978).

Въпреки широката международна подкрепа, методът му е имал яростни противници у нас, в резултат на което след посещение на представители на ЮНЕСКО у нас проф. Лозанов е поставен под домашен арест. През 1984 г. видният учен е уволнен от поста на ръководител на Научно-изследователския институт по сугестология, който пък е закрит през 1991 г.

Оттогава проф. Лозанов и неговият метод са осъдени на забрава.

Последните години от живота си проф. Лозанов прекара в Сливен, където, прикован в инвалидна количка продължаваше да изнася беседи и да води курсове.

Проф. д-р Георги Лозанов завършва земния си път на 86-годишна възраст в Сливен на 6 май 2012 г.

Източник http://www.manager.bg/news/pochina-bashtata-na-sugestologiyata-prof-georgi-lozanov

Повече:  http://www.suggestopedia.org/?page_id=28&lang=BG